Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök meghámozva, kimagozva és kockára vágva
- 1 l víz
- 15-20 g vaj
- fél fej vöröshagyma
- 80 ml főzőtejszín
- 1 tk. só
- 1 csipet bors
- ízlés szerint gyömbér
- még több tejszín a tálaláshoz
- tökmag
30 perc, közepes lángon
Elkészítése:
- előkészítjük a sütőtököt (vagyis meghámozzuk, kimagozzuk és felvágjuk - minél kisebb kockákra, annál hamarabb puhul majd meg és lesz könnyebb pépesíteni)
- közben közepes lángon megolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a felaprított hagymát
- ha ez kész, fűszerezzük, és beletesszük a sütőtököt
- felöntjük vízzel (hogy ellepje) és fél órán át hagyjuk főni fedővel a tetején
- fél óra után ellenőrizzük, hogy megpuhult-e, ha igen levehetjük a tűzről (ha nem, hagyjuk amíg megpuhul)
- ezután pépesítjük vagy mixerrel/botmixerrel, vagy ha nincs, akkor krumplitörővel (ha ezt választjuk, akkor rusztikusabb lesz a végeredmény - először az egészet megpróbáljuk minél jobban pépesíteni, majd szitán átnyomni - ha van kézi mixer, az is segíthet a simább állag eléréséhez)
- miközben pépesítjük, közben adjuk hozzá a főzőtejszínt és ízlés szerint a gyömbért
- utána, visszatesszük a tűzre a már krémes állagú levest és forrásig melegítjük
- a végén tejszínnel és pirított tökmaggal (vagy lehet még pirítóssal és reszelt sajttal - parmezánnal is) díszítjük
- (a tejszínt rácsöpögtetjük, és egy fogpiszkáló segítségével különleges mintát alakítunk ki a leves tetején)