Mennyei sütőtök krémleves
2016. október 15. írta: How I Cake

Mennyei sütőtök krémleves

Ez a recept tökéletes az őszi hangulat megteremtéséhez, egyszerű, remekül néz ki és még laktató is!

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök meghámozva, kimagozva és kockára vágva
  • 1 l víz
  • 15-20 g vaj
  • fél fej vöröshagyma
  • 80 ml főzőtejszín
  • 1 tk. só
  • 1 csipet bors
  • ízlés szerint gyömbér
  • még több tejszín a tálaláshoz
  • tökmag

30 perc, közepes lángon

 

Elkészítése:

  • előkészítjük a sütőtököt (vagyis meghámozzuk, kimagozzuk és felvágjuk - minél kisebb kockákra, annál hamarabb puhul majd meg és lesz könnyebb pépesíteni)
  • közben közepes lángon megolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a felaprított hagymát
  • ha ez kész, fűszerezzük, és beletesszük a sütőtököt
  • felöntjük vízzel (hogy ellepje) és fél órán át hagyjuk főni fedővel a tetején
  • fél óra után ellenőrizzük, hogy megpuhult-e, ha igen levehetjük a tűzről (ha nem, hagyjuk amíg megpuhul)
  • ezután pépesítjük vagy mixerrel/botmixerrel, vagy ha nincs, akkor krumplitörővel (ha ezt választjuk, akkor rusztikusabb lesz a végeredmény - először az egészet megpróbáljuk minél jobban pépesíteni, majd szitán átnyomni - ha van kézi mixer, az is segíthet a simább állag eléréséhez)
  • miközben pépesítjük, közben adjuk hozzá a főzőtejszínt és ízlés szerint a gyömbért
  • utána, visszatesszük a tűzre a már krémes állagú levest és forrásig melegítjük
  • a végén tejszínnel és pirított tökmaggal (vagy lehet még pirítóssal és reszelt sajttal - parmezánnal is) díszítjük
  • (a tejszínt rácsöpögtetjük, és egy fogpiszkáló segítségével különleges mintát alakítunk ki a leves tetején)